Defensar l’aigua és defensar la terra i la vida

Cap forma de vida pot existir sense l’ aigua. El 70% del cos humà és aigua, el 60% del cos dels elefants és aigua, el 90% d’ un fong és aigua….
Davant d’ aquesta evidència, és innegable que la nostra societat i la vida (animal i vegetal) gira entorn a l’ aigua. Així que ja podem anar fent-mos la idea que alguns dels pròxims conflictes socials giraran a l’ entorn d’ aquest recurs natural. En zones rurals encara més. L’ aigua és de vital importància per a la vida econòmica, natural i social.

Lo problema de l’ aigua no me l’ invento jo, l’ actual govern haurà d’ aprovar plans urgents de gestió de la sequera del país. La mitjana de l’ aigua als aqüífers i pantans demostra que estem per sota de la mitjana dels últims 5 anys. És possible que cada cop més poblacions se veiguen en problemes d’ abastiment d’ aigua. La manifestació del passat 7 de febrer a Amposta, els regadius que es volen fer i s’ han fet arreu del país… són mostres de que l’ aigua escasseja. I quan un recurs vital escasseja és fa evident que no s’ ha fet una correcta gestió, que és necessari preservar-lo i defensar-lo. Degut a la seva escassetat augmentarà l’ oportunisme dels capitalistes, multinacionals i governs per a monopolitzar-la, privatitzar-la i fer-ne negoci.
Tenint en compte aquest problema se’ns fa estrictament necessari plantejar-nos lo model de vida que volem.
La nostra vida en aquest indret de món, l’ activitat econòmica, gira al voltant de l’ agricultura, la ramaderia, lo turisme. Si ens hi fixem l’ aigua és imprescindible per tots tres casos. I tal i com l’ aigua és imprescindible, lo replantejament d’ aquestes activitats també.

Alguns dels camps d’ acció per començar a teixir una vida sostenible en base als recursos de la zona podria ser la depuració i reutilització d’ aigües freàtiques o les pràctiques agrícoles a utilitzar, entre altres….
En lo tema de les pràctiques agrícoles fa anys que hi ha científics, agricultors i agricultores, gent que està aplicant certes formes de tractar la terra, que demostren ser efectives, que són molt més respectables per a l’ entorn, els animals, els rius, les aigües subterrànies…i fins i tot s’ ha vist augments de qualitat i producció.
Un exemple n’és la tesis doctoral de la UPCT ( Universitat politècnica de Cartagena) que demostra que residus orgànics – correctament tractats – incrementen la qualitat dels cultius.
Es confirma que fent una gestió adequada dels residus d’ origen animal i vegetal s’ aconsegueixen rendiments agrícoles similars o inclús millors als fertilitzants. Un exemple són els enciams on s’ ha vist que el contingut de nitrats a les fulles es redueix si s’ utilitza compost (animal o vegetal).
A llarg termini potenciant unes pràctiques respectuoses i encaminades amb la preservació del sòl es potencia l’ augment de microorganismes que el regeneren, també reduir o eliminar la contaminació d’ aigües subterrànies, fer cultius més forts per resistir plagues i fongs, fer-los més resistents a la sequera i altres condicions adverses… És absurd no veure que també estaríem millorant la nostra salut.
Dic a llarg termini perquè les pràctiques de molts anys als sòls de cultiu han sigut devastadores per a aquests microorganismes que mantenen en vida el sòl. Alguns han deixat d’ existir per la mala qualitat de la terra. Aquesta recessió va començar juntament amb l’ aplicació de la cultura agrícola industrial. I des de llavors també s’ han perdut molts coneixements entorn la terra.

És important començar a veure la necessitat de preservar el territori, defensar-lo fins les últimes conseqüències, adquirir lo coneixement i la cultura necessàries per garantir la supervivència de la natura, de lo salvatge, de la terra… Perquè a cada retrocés i a cada atac contra la natura ens n’ adonarem de que les nostres vides no són res sense la seva presència.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s