La precarietat laboral i social és la mort, construïm la vida?

Just fa alguna setmana mig centenar de veïnes i treballadores de la residència per a gent gran de Gandesa es manifestaven per les retallades laborals que els hi volen aplicar. Unes retallades a un servei i una gent (la gent gran) que de per sí, ja és prou desprestigiada i precaritzada…
Aquesta és una més de les moltes retallades que les classes treballadores estem sofrint.
Ells l’ han batejat com a una crisi, i sota aquesta situació de “crisi” malvivim milers de treballadores que hem anat veient com ens han robat el que generacions anteriors havien aconseguit a base de lluites.
I Així és com les nostres vides, la nostra gent i el nostre entorn s’ està desesperant en llargues cues als serveis sanitaris, a l’ atur, dormint als carrers o optant directament pel suïcidi.

Unes de les xifres que ens permeten observar aquesta degradació social son les xifres d’ accidentalitat laboral.
La tassa d’ accidents laborals a Espanya creix un 8,2% el 2015 respecte al 2014. Les xifres no han parat d’ augmentar des del 2012.
Des de l’ 1 de Gener fins al Juny de 2015 239 treballadors/es van morir a l’ Estat Espanyol. Especialment les causades per cops i aixafaments. El sector agrari és el que sofreix un major increment d’ accidents.
La CGT ens informava al 2015 que “Cada 3 dies mort més d’ 1 treballador als Països Catalans”.

Unes altres estadístiques segons “Estrategia de Salud Mental del Sistema Nacional de Salud”, l’ Estat Espanyol és el país europeu amb la tassa més alta de símptomes depressius en població d’ edat avançada. Les dones son les més afectades, doblement que els homes.
Vivim en una societat on cada cop son més freqüents l’ ansietat i la depressió.
Les mateixes organitzacions que ens alerten d’ aquestes xifres també ens diuen que un dels factors desencadenant és la precarietat laboral i l’ alta medicalització de la societat.

Les xifres són preocupants per no dir desesperants, però no ens les ensenyen a cap portada del telenotícies. Sembla que és més preocupant que se follo en públic o que un jugador del Barça es posi una perruca… És curiós, per no dir fastigós, lo tema…
La precarietat laboral i social està al darrere d’ aquestes xifres. La desesperació de la gent per un treball, les jornades laborals cada cop més extenses, la curta temporalitat dels treballs…són, en part, els desencadenants d’ aquesta tragèdia pròpia de les classes populars.
Dic “classe populars”, perquè no són els rics, les classes polítiques ni els banquers els que estan sofrint aquesta situació. I tampoc sembla ser que aquest sofriment, impropi a les seves vides, els preocupi molt… Per no dir gens.
Al fi i al cap ja sabem que són aquestes situacions les que els permeten acumular riquesa. Que és l’ únic que els hi importa.

Va sent hora, crec jo, d’ organitzar la misèria i d’ afrontar els temps que ens vénen amb intel·ligència i contundència. S’ hauria d’ anar acabant les esperes d’ “ a veure si sortim d’ aquesta crisi” o de “a ver si ho solucionen”… i totes aquestes moralitats pròpies de la derrota, el reformisme i el pessimisme…
El que no fem nosaltres, no ho farà ningú.  I prenent aquest exemple ja hi ha en marxa multitud de projectes i de gent que està afrontant aquesta situació des d’ una posició activa.
Organització i treball en pro del comú. Treballar per una vida que mereixi ser viscuda i que no es basi en l’ explotació dels pobres en pro dels rics.
I això sols és possible establint unes estructures, que es sostinguin en base al suport mutu, la solidaritat i l’ autogestió.
Nosaltres, les classes populars, tenim la força i el coneixement que sosté aquesta societat, i per tant, sols nosaltres tenim la capacitat de canviar-la.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s