Sobre la societat obrera de Tivissa i demés…

Les societats obreres i cooperatives van augmentar substancialment a principis del s.XX. En molts indrets del nostre territori aquesta lluita obrera i camperola va permetre construir multitud d’ infraestructures i adquirir eines de producció anteriorment sols controlades pels cacics (molins d’ oli, molins de farina, maquinària vinícola, escoles, sales de teatre, casals, ateneus, sales de ball, camps de futbol…).
Diríem que mitjançant l’ esforç, la consciència, i el treball cooperatiu les classes treballadores es van abastir de les eines i recursos necessaris per fer front a les necessitats bàsiques i no dependre dels cacics i poders de torn, cosa que va representar un gran avenç a la vida dels i les treballadores.
Les societats obreres, els ateneus, les cooperatives van ser eines de les classes populars que aportaren accés a la cultura, l ‘ esport, l’entreteniment, la terra, entre altres.

Tot aquest progrés cap a l’ autogestió popular de la vida i per tant que va aportar millors condicions socials i més llibertats es va veure aixafat per l’ alçament franquista, que no cal obviar que era finançat, entre altres, per empresaris que no estaven d’acord en l’autoorganització de la gent, el repartiment del treball i la riquesa i la consegüent pèrdua dels seus privilegis.Anys de repressió política,control social, assassinats, confiscacions de bens i un aixecament militar… serviren per esborrar gran part dels avenços socials, la conciència i els ideals d’aquestes generacions d’homes i dones que volien construir una societat basada amb el respecte i el suport mutu.

Aquests locals, ateneus, cooperatives, infraestructures es veien com un instrument de canvi que servia per posar fre al poder dels cacics i empresaris. També volien reorganitzar les relacions econòmiques sobre la base d’ una nova cultura igualitària.
Per fer-nos una idea de la magnitud d’aquestes lluites i la consciència que es tenia es pot llegir per exemple el llibre “La societat obrera de Tivissa” on ens explica tots els avenços que comportà aquesta societat i la implicació de la gent en les activitats i lluites obreres a la població de Tivissa.
Per nombrar-ne algun es pot dir que a la Societat Obrera de Tivissa es va formar una escola nocturna on assistien uns/es 60 treballadors/es.S’ organitzaven gran quantitat de xerrades i actes de caire associacionista, cooperativista i polític. Ens explica que formaven part de la societat tant socialistes i comunistes com republicans i anarquistes. També van arribar a la població 2 periòdics de la zona “El pueblo” editat a Tortosa i “La justicia social” editat a Reus.
Llegint algunes cartes enviades a “La justicia social” fa que ens puguem adonar de la importància que se li donava al debat, l’ esperit crític, la lectura, la consciència… i l’utilitat que tenia per a les classes treballadores. Aquesta és una resposta a una petició econòmica per finançar el diari.

“Compañeros. Desde que se fundó la Sociedad de Obreros, Agricultores y Conductores de Caballerias de Tivisa, que soy lectora de La Justicia Social, y como lo poco que entiendo de socialismo y redención de todas las injusticias que hoy padecemos los pobres es fruto que he sacado de ella, aunque pobre, ahí van 25 centimos…”
Maria Margalef Madico.Tivissa 18 Julio 1915.

Amb aquest escrit es vol pretendre aportar algunes dades que potser no son conegudes per tothom i intentar difondre un petit tros de la nostra història per entendre i saber perquè a cada poble i ciutat existeixen cooperatives, casals, cases del poble…i quina funció tenien. També pretén  conscienciar dels potencials que tenen aquestos espais i que per desgràcia, a part de desaparèixer ( i no per casualitats de la vida), molts acaben perdent l’ essència per la qual es van crear: l’Autogestió, el Suport mutu i la Solidaritat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s