El paper de les dones a la Setmana Tràgica

el

La presència de la dona en els episodis de protesta de l’època contemporània no era un fet aïllat, doncs en les bullangues o en els motins, així com en les vagues anteriors també van adquirir un paper força actiu, i sovint determinant. Aquestes foren protagonistes indiscutibles de la revolta, des de les mestresses de casa fins les prostitutes del paral·lel o les damas rebeldes i damas rojas, col·lectius polítics que partien del Partit Radical.

Les dones, encarregades del manteniment de la família, es veien en la responsabilitat d’assegurar la pervivència de la mateixa, en un moment en que els seus homes eren mobilitzats i haurien de prescindir d’una part important dels ingressos familiars. Aquestes seran decisives des dels primers esdeveniments, integrant el dia 26 el gruix dels piquets de la vaga.

Les prostitutes es constituïren com un dels col·lectius més bel·ligerants d’aquells temps, fet que podem extreure de la premsa d’època. Durant els dies posteriors a la Setmana Tràgica, apareixen La Valenciana, La Bilbaína, Cuarenta Centimos, La Larga o La Castiza com a principals instigadores de la insurrecció, capitanejant els piquets, construint barricades o coaccionant veïns per a que els franctiradors poguessin disparar des dels seus terrats. Eren sobradament conegudes per les forces de seguretat, i algunes d’elles es van veure obligades a emprendre el camí de l’exili, com ara Cuarenta Céntimos – condemnada a mort, pena que li va ser commutada per l’exili perpetu- o La Bilbaína, que integraria el Comitè de Defensa de los Españoles Expatriados i finalment aconseguiria l’amnistia de Canalejas, després de la caiguda de Maura.

Les Damas Radicales i Damas Rojas també van adquirir un paper important durant aquesta setmana de 1909. Si bé els grups es van formar per cobrir unes funcions de cures, típicament atribuïdes a les dones, que consistien en donar suport als presos i perseguits per qüestions polítiques o socials, i la seva aparença teòricament era bastant decorosa – havien de gaudir d’una bona reputació i adaptar els seus actes a una moral i conducta apropiada per la seva condició – fet que les havia de diferenciar de les prostitutes, no sabem del cert fins quin punt això fou així a la pràctica.

Dins del propi Partit Radical aquestes organitzacions van ser menystingudes, atribuint-los funcions innòcues i ignorant la seva capacitat política. Arran dels judicis a algunes dones integrants d’aquests col·lectius veiem com la seva acció va traspassar amb escreix les funcions que havien d’assumir segons els punts que establien els seus estatuts fundacionals. Algunes d’elles, en els seus processos aprofitaran la seva condició d’inferioritat per articular la seva defensa, com ara Carmen Alauch, que va representar el paper d’una senyora ingènua, que no sabia de que anava la revolta i que únicament va ficar dues pedres a una barricada perquè uns veïns li van dir que ho fes, desconeixent però que pretenien. Finalment no va firmar la seva declaració per ser analfabeta.

Privades d’una expressió política pública, i fins i tot oprimides pel seus companys de lluita, van trobar en la protesta un lloc on expressar-se i defensar els seus interessos. A més van aprofitar la condescendència i el paternalisme patriarcal per defensar-se en els judicis, com acabem de veure, o per emprendre accions més atrevides coneixent la renúncia dels militars a disparar contra elles. Mestresses de casa, prostitutes o dames van fer sentir la seva veu i van adquirir un paper decisiu, demostrant una forta consciència i defensant allò que al seu parer els hi era legítim.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s